2007-09-04

Hur använder man mineralsmink?

Det som skiljer mineralsmink från vanligt smink är sättet att applicera det. Man måste använda borstar och penslar till allting, precis som proffsen gör. Se dig själv som en tavla som ska målas med penslar och färg så känns det snart ganska kul!


Om man börjar med foundation så gäller det att skaka ut lite pulver i det medföljande locket (eller ett annat lock från tex en syltburk som naturligtvis bör rengöras innan). Sen kan man använda en Kabuki-borste för att "buffa" och jobba in mineralen i för att sen borsta ut det i ansiktet. Kabuki-borsten finns med både kort och långt handtag, smal och tjock och korta eller långa strån. Det är en smaksak vad man använder, men den korta kabuki-borsten ger ett mer täckande resultat än den mindre, långskaftiga.




Olika borstar är olika mjuka. Vissa märken tycker jag sticks lite i ansiktet och andra är mer skonsamma. Återigen har priset här ingen betydelse för kvalitén, faktum är att de billigare kabukiborstarna jag haft har varit mycket mjukare mot ansiktet. Ett litet problem med borstarna (av vissa märken) kan vara att de fäller lite hår ibland när man borstar in foundation i ansiktet. För att avhjälpa
detta kan man tvätta den ett par gånger först och försöka dra av så många lösa strån som möjligt.



Ett annat alternativ är att använda en ruggad (flockad, plysch/päls-aktig)
makeup-svamp. Ytan är av plysch-aktig konsistens ungefär som en pudersvamp. Man gör då på samma sätt som med borsten; man häller ut lämplig mängd pulver i ett lock och tar upp lite med svampen. Sen arbetar man in pulvret bitvis genom att dra/gnugga över tex hakan först, tar mer pulver och gnuggar in den över kinderna. Ungefär på samma sätt som man applicerar vanligt krämpuder. Fördelen med svamp är att man får mer täckande resultat och slipper lösa strån i ansiktet. Svamparna rengörs på samma sätt som borstarna och varar jättelänge.




Med blusher (rouge) gör man på liknande sätt som med foundation; man tömmer ut lämplig mängd i locket och arbetar in färgen i en blusher-borste. Eventuellt kan man slå av lite av överflödet mot burkkanten innan man applicerar blushern i ansiktet som vanligt.


Det finns olika slags rouge-borstar, dels vanlig jämn och dels en vinklad. Vilket man föredrar är en smaksak. Jag använder för tillfället en vinklad och tycker det ger
bra kontur och är lättarbetad. Det finns mycket pigment i mineralsmink varför det kan vara bra att börja med mindre mängd för att sen lägga på lite mer i efterhand om man vill det.


För att applicera ögonskugga doppar man en ögonskuggsborste försiktigt direkt i burken och tar upp minimalt med färg. Här gäller verkligen less is more eftersom ögonskuggorna ofta är maximalt pigmenterade. Ta upp borsten och arbeta in ögonskuggan genom att cirkla runt med borsten med färgen på i locket till ögonskuggsburken. När du snurrat in allt så att inget finns kvar i locket så målar du ett par drag i handflatan/på en servett för att få bort överflödet av skuggan och sen är du redo att börja måla dina ögonlock. Det finns en massa olika ögonskuggsborstar. Vanligast är lite rundade borstar som smalnar av där framme för att underlätta applicering när ögonfransarna. Det finns även större och tjockade. För att applicera highlighter kan man med fördel använda den senare varianten.




Concealer används på samma sätt som ögonskugga dvs en lite mindre borste som man jobbar in färgen med i burklocket och sen är det bara att applicera där man behöver tex under ögonen och runt näsvingarna. Det finns en massa olika nyanser på concealers, och även nåt som kallas "colour corrector". Det kan tex vara en rosa concealer som är till för att neutralisera det blåa under ögonen eller en gul färg som trollar bort en massa grått som gör att man ser piggare ut. Det finns speciella concealer-borstar men om man inte har en sån går det bra med en ögonskuggsborste.



Man kan också använda mineralsmink till att måla en eyeliner. Man tar en eyeliner-pensel och tar den torr och doppar i valfri färgburk (tex en mörkblå/grå/brun ögonskugga), jobbar in färgen i locket och drar sen med penseln längs med ögonfransarna, som med en vanlig eyeliner. Detta ger en lite sotig effekt. Vill du ha en mer definierad, hård linje blötar du penseln först innan du doppar den i färgen och gör i övrigt på samma sätt.



När det gäller läpparna kan du ta en läppensel och doppa i en blusher som du tycker passar dina läppar och sen applicera det på läpparna. Penseln kan doppas antingen blöt eller torr beroende på hur stark färg man vill ha. Avsluta med läppglans eller lypsyl så sitter färgen extra bra.



Ögonbrynen kan definieras genom att man tar lite ögonbrynsfärg (som naturligtvis också finns i mineralform) på en brynborste. Dra av överflödet i handflatan innan du applicerar färgen för här är pigmentet verkligen starkt! Använd bara minimalt med färg annar riskerar du en riktig clown-effekt.




Det finns naturligtvis även vanligt puder i mineralform. Detta appliceras efter man gjort den övriga makeup'en och används för att skapa ett extra skimmer, matta ner hyn om den är lite blank eller helt enkelt ge en riktig porslinshy. Till detta använder man en borste som är en storlek större än Kabuki-borsten. Pudret brukar även innehålla solskyddsfaktor så vissa använder pudret enbart av den anledningen.






Som du märker finns det en hel uppsjö av olika borstar, penslar och svampar som används till att lägga mineral makeup. Det kan verka krångligt till en början men efter bara nån vecka så känns det fullkomligt normalt och enkelt att använda dem. Det kan verka dyrt att köpa in en massa nya redskap samtidigt som man har köpt ett nytt smink kit men de behöver inte alls vara så dyra. När man väl har köpt dem så räcker samma penslar och borstar i flera år. Det gäller bara att rengöra dem lite då och då på följande sätt:


Tvätta dem i ljummet vatten med vanligt shampo eller mild duschtvål. Torka av dem mot en handduk i en och samma riktning, medhårs. Lägg dem sen att torka på ett plant underlag. Om man ställer dem upp rinner vattnet ner i bottnen och kan lösa upp limmet, och det vill vi ju inte ha. Samma tvättråd gäller för makeup-svampen om man hellre använder en sån.